Херцеговци и вода

Воде горње Херцеговине, попут њеног народа, одлазе ка другим, нижим крајевима, плоде их и обогаћују, али опет оно мало што се задржава остаје драгоцено за живот.

Река Заломка
фото mojahercegovina.com

Одувек је Херцеговац имао муку са несташицом воде. Зато је умео да је цени и вековима је смишљао начине како да је сачува и што боље искористи. И сама природа му је помагала у томе, али по мало шкрто.

Па тако на подножјима планина имамо изворе воде који често избијају из какве пукотине у страни или мање пећине. Овакви извори су претварани у чесме са коритом како би могли лакше да се напајају људи и стока. То су углавном спомен чесме које су кроз историју подизали имућнији појединци и породице разних вера. У новије време нека села су искористила изворе те створила сеоске водоводе.
У пролеће и у касну јесен на изворима вода уме толико да навали и крене да се стиче са свих страна те да ствара мање потоке и локве у нижим деловима. Опет у сред лета млаз буде толико танак да се човек једва може напити воде.

спомен чесма
сопмен чесма

Херцеговачке реке су углавном непостојане понорнице. Оне настају од подземних вода које на сличан начин попут описаних извора излазе из какве пећине само у доста већој размери и испуњавају извијугана корита те километрима теку како би се поново улиле у поноре. Из тих понора вода опет подземним системима одлази у ниже крајеве и од њих касније настају друге реке и потоци.

У пролеће када се снег топи и касну јесен када су кише обилне понорнице набујају, али се током лета у опанцима могу прегазити или понегде чак потпуно пресуше.

Језера у источној Херцеговини су махом вештачка и настала су изградњом брана и акумулацијом воде. На њима се налазе хидроелектране или служе за напајање градова водом и као купалишта.

Локве могу бити природне или вештачке и често су у близини села, а пуне се при јаким кишама. Оне служе за напајање стоке.

локва
сеоска локва

Каменице представљају мања удубљења у камену која кишница временом створи. Из њих се напајају пастири, стока и звери и веома су цењене у току сушних летњих периода.

каменица
каменица

Чатрње су базени са водом попут бунара. Човек их углавном прави у близини куће или штале. Пуне се кишницом из олука са кућа и штала. На жалост током лета престану да се тако пуне па се вода цистернама довози и пресипа у њих. Међутим неке сеоске чатрње су настале на местима где се вода на дну стиче са брда и планина и није их потребно додатно пунити.

чатрња
Непресушна чатрња Црвљевац у селу Лука код Невесиња

Са сеоских чатрња и извора некада се вода кућама доносила у бурилима, дрвеним канистерима од двадесетак литара.

бурило
бурило