Славни војсковођа са камена одлуке одлази на вечни починак у своје кршевито Невесиње

У најтежим тренуцима за Невесињску бригаду и народ господин командант Новица Гушић је био онај који је повукао судбоносне потезе те сачувао наше животе и слободу. Херцеговци ће му увек бити захвални на томе и где год да херцеговачко срце куца остаће живи помен на нашег драгог команданта.

Са 14. сијела у Вршцу 2018. – господин пуковник Новица Гушић прима ратни портрет од председника Удружења Б. Пашајлића
фото Слободна Херцеговина

Још један велики пријатељ нашег удружења са којим смо се често сусретали нас је напустио. То није био ма какав пријатељ већ део најлепшег српског бића међу нама. Његово присуство на нашим сијелима је свима давало посебан осећај. И ако већ у поодмаклим годинама увек се појављивао са достојанственим ставом и тоном једног честитог српског војсковође. Испод тога се назирала његова брижна очинска нарав коју су одавали стисак руке и топли поглед пун љубави. Није много причао, али када би добио реч напајао би нас његовом јуначком снагом, мудрошћу и добротом.

Моменат када је приликом нашег претпоследњег сусрета у Вршцу наш председник Удружења, господин Божидар Пашајлић уручивао ратни портрет господину пуковнику Новици Гушићу је био нарочито дирљив за све присутне као и командантов говор који је томе следио. Неки тада нису могли да сакрију сузе. Беседио је о пресудним тренуцима за Невесиње и о његовом камену одлуке на коме је седео и смишљао најбоље решење, без пуно времена на располагању. Са поносом је тада помињао и држање његових бораца и читавог невесињског народа.

Много се невоља превалило преко његових леђа и све је стоички издржао. Бог је знао у кога може да се поузда и коме да повери најтеже битке. Због тога смо захвални Господу што нам је подарио таквог јунака и човека.

Комеморација поводом смрти пуковника Новице Гушића одржаће се у среду, 11. марта, у 11:00 часова, у Крипти Храма Светог Саве у Београду.
Испраћај посмртних остатака за Невесиње ће бити истог дана у 13:00 часова из Велике капеле на Новом гробљу у Београду.
Комеморација у Невесињу ће се одржати у четвртак, 12. марта, у Дому културе “Небојша Глоговац”, са почетком у 10:00 часова.
Сахрана ће бити истог дана у 14:00 часова на гробљу у Кифином Селу.
Превоз на сахрану у Невесиње организује Удружење Невесињаца у Београду и он је бесплатан за лица која буду путовала.

Нека му је вечна слава и хвала.