Били смо на промоцији књиге о банатским добровољцима у Великом рату

14.12.2021. г. у Вршцу, Градски музеј је у својим просторијама организовао промоцију књиге “Српски добровољци из Баната, Бачке и Барање: (1914-1918)” историчара др Милана Мицића

уметнички увод у промоцију књиге

Пред пуном салом музеја на промоцији су говорили историчар Мирча Маран, уједно и модератор, и сам аутор др Милан Мицић.

Мирча Маран је уопштено упознао публику са ликом и делом аутора књиге и његовим великим значајем за савремену српску историју и књижевност. Такође говорио је и о Мицићевој важној улози у очувању сећања на добровољце из Првог светског рата који су сплетом историјских околности и немаром народа почели да падају у заборав.

Ово је већ десета ауторова књига која је настала на тему догађаја из времена Првог светског рата, а затим и колонизација које су уследиле иза њега па све до 1941. године.

Аутор нас је подробније упознао са садржајем књиге. Говорио је о приликама у којима су се пронашли Срби Баната, Бачке и Барање почетком Великог рата и о начину како су се организовали да добровољно бране краљевину Србију. Такође је причао и о великој цени коју су због тога платили, али и о великом доприносу који су пружили у биткама у Добруџи, на Кајмакчалану и у пробоју солунског фронта.

Књига је веома детаљна и у њој је побројан велики број добровољаца, укупно око 4200 о којима је др Милан Мицић успео пронаћи и скупити податке како би вечно остали упамћени.

Путеви којима су добровољци из поменутих крајева пристизали у помоћ својим саборцима су веома мучни и чудновати. Један део је био приморан у склопу аустроугарске војске да иде на руски фронт где се лако предавао Русима па је одатле бродовима пристизао све до Солуна где се стављао под команду војске Краљевине Србије. Други део добровољаца су чинили печалбари који су пристизали из Америке и тд.

Сам аутор је потомак добровољца из села Војвода Степа што говори о његовим дубоким коренима и жељи да осветли дело храбрих српских војника са простора северне Србије који су некада потпадали под Аустро-Угарску.

Нашим члановима је била велика част да учествују на овој промоцији веома важне књиге која нас је подстакла да и сами радимо на очувању сећања на добровољце.